wtorek, 21 listopada 2017

Narciarstwo - listopad - Hiszpania. Połączenie idealne.

Mogłoby się wydawać, że Hiszpania to nie jest dobre miejsce na rozpoczęcie sezonu narciarskiego. Nic bardziej mylnego. Mamy dopiero 21 listopada a nie dość, że na Półwyspie Iberyjskim można już jeździć, to warunki są naprawdę przyzwoite. Czynne są dwa ośrodki, w tym ten najlepszy - Baqueira-Beret.

Ośrodek narciarski Baqueira - Beret - widok z 19.11
foto: www.facebook.com/BaqueiraBeretEsqui


Baqueira-Beret i La Molina / Masella to dwa największe i najlepsze ośrodki narciarskie Hiszpanii. Ponieważ także w Pirenejach zima pojawiła się bardzo szybko, oba działają już od kilku dni, ten pierwszy zainaugurował sezon 18 listopada, ten drugi 8 dni wcześniej. Narciarze i snowboardziści nie mogą narzekać na warunki, na trasach leży prawie pół metra śniegu, który dodatkowo pada co kilka dni.

Ośrodek narciarski Baqueira Beret - widok z 19.11
foto: www.facebook.com/BaqueiraBeretEsqui

W przypadku resortu La Molina / Masella, ilość czynnych tras jest na razie symboliczna. Przygotowano w sumie 8 kilometrów nartostrad, obsługiwanych przez 3 wyciągi. Na razie wszystkie otwarte trasy są zlokalizowane w części Masella, jednak władze La Molina już zapowiadają, że ich wyciągi powinny ruszyć w ciągu kilku dni.

Ośrodek narciarski La Molina / Masella - widok z 9.11
foto: www.facebook.com/masellapirineu

Dużo lepsze warunki panują w Baqueira-Beret. Śniegu jest więcej a to pozwoliło na przygotowanie aż 30 km nartostrad, co jak na listopad jest wynikiem bardzo dobrym. Uruchomiono już 6 wyciągów, wybór jest spory a widoki doskonałe. Na razie jeździć można jedynie w części Baqueira, Beret jeszcze czeka z inauguracją sezonu, jednak powinno to nastąpić już wkrótce. Hiszpania po raz kolejny zaprzecza stereotypom i udowadnia, że jest interesującą narciarską destynacją.

Ośrodek narciarski Baqueira Beret - widok z 19.11
foto: www.facebook.com/BaqueiraBeretEsqui
Ośrodek narciarski Baqueira Beret - widok z 19.11
foto: www.facebook.com/BaqueiraBeretEsqui

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz