Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
Co prawda w Pirenejach nie leży obecnie aż tyle śniegu co w Alpach, jednak narciarze i snowboardziści, którzy wybrali ten kierunek nie mają prawa narzekać. W niektórych resortach grubość pokrywy śnieżnej przekracza 300 centymetrów, co jest wynikiem doskonałym. Piękna zima panuje w ośrodkach hiszpańskich i francuskich, nie inaczej jest także w Andorze. Najlepsze warunki panują w Grandvalirze - najlepszym resorcie w kraju i jednym z najlepszych w Europie.
Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
195 centymetrów białego puchu w górnych partiach ośrodka i około 100 centymetrów w dolinach, turyści przybywający do Grandvaliry naprawdę nie maja prawa narzekać. Śnieg sypie systematycznie, ostatnie opady miały miejsce we wtorek, co ucieszyło zwłaszcza miłośników jazdy w puchu. Ale i tradycjonaliści poruszający się tylko po przygotowanych nartostradach mogą być zadowoleni, przygotowano dla nich wszystkie trasy dostępne w resorcie, dokładnie 210 kilometrów. Obsługuje je 61 wyciągów, co oznacza, że tylko jeden pozostaje nieczynny.
Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
Ośrodek narciarski Grandvalira
foto: www.facebook.com/Grandvalira
|
Równie dobrze jest w ośrodkach narciarskich regionu Vallnord. W Pal - Arinsal otwartych jest w tej chwili 61 kilometrów nartostrad (2 kilometry pozostają zamknięte), które można eksplorować przy pomocy 22 z 23 istniejących tam wyciągów. Śniegu jest bardzo dużo, do 150 centymetrów w górnych partiach stacji. W Arcalis - Ordino czynne są wszystkie trasy, dokładnie 30 kilometrów. Działa 13 wyciągów, czyli także i tu jeden pozostaje zamknięty. Grubość pokrywy śnieżnej sięga 195 centymetrów. Tymczasem na horyzoncie pojawiają się kolejne opady. Padać ma zarówno w Pirenejach jak i w Alpach.
Zima w regionie Vallnord
foto: www.facebook.com/vallnord
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz